Peruskurssin tukimateriaali
Johdanto
Tämä aineisto on osa valmennussuunnitelmaa ja se on tarkoitettu Nozomin peruskurssilaisille harjoittelun tueksi.
Peruskurssilla tavoitteena on oppia aikidon perusteet ja kurssin päättyessä hallita ensimmäisen vyökokeen (6. kyu) vaatimukset. Kurssilla keskitytyään ensisijaisesti kehon hallintaan, ukemiin ja ensimmäisiin perustekniikoihin. 6. kyu:n vyökokeen tavoitteet löytyvät aikidoliiton sivulta tästä linkistä.
Edellä mainitun lisäksi peruskurssilla käydään läpi yleisiä aikidon periaatteita ja yleisiin harjoituksiin valmistavia harjoitteita. Näistä on olemassa erillinen ohje: Peruskurssin lisäopetukset.
Opetusvideot
Seuraavassa on opastusta ja linkit peruskurssin opetusvideoihin.
Aikido sisältää japanilaisen kulttuurin traditioita. Ne antavat harjoittelulle yhteiset käyttäytymiskoodit ja tukevat harjoittelijaa sopivaan mielentilaan siirtymisessä ja harjoitteluun keskittymisessä. Seuraavissa videoissa on joitakin traditioita ja perusliikkeitä.
Ukemi
Kaatumisharjoitus. Tämä on erityisen tärkeä perustaito. Sen avulla selviydytään horjutuksista ja heitoista. Tätä taitoa tarvitaan harjoiteltaessa jatkuvasti.
Tainotenkan ho
Ensimmäinen uken kanssa tehtävä pariharjoitus.
Tachiwaza, aihanmi katatedori ikkyo omote
Seisaaltaan tehtävä tekniikka (Tachiwaza), jossa sama käsi ja jalka ovat molemmilla edessä (aihanmi). Tässä hyökkäysmuodossa uke (hyökkääjä) ottaa otteen nagen (puolustaja) ranteesta (katatedori). Ikkyo tarkoittaa ensimmäistä tekniikkaa ja omote sitä, että nage tekee tekniikan uken etupuolelle.
Tachiwaza, aihanmi katatedori ikkyo ura
Nage tekee tekniikan uken selkäpuolelle (ura).
Tachiwaza, aihanmi katatedori shihonage omote ja ura
Neljän suunnan heitto (shihonage)
Tachiwaza, aihanmi katatedori iriminage
Etenemisheitto (iriminage)
Suwariwaza kokyo ho
Polviltaan (Suwariwaza) tehtävä hengitysharjoitus (kokyo ho)
Ukena toimiminen
Ukena (hyökkääjänä) toimiessasi sinun tehtäväsi on auttaa nagea tekniikan oppimisessa. Keskity kehosi hallintaan ja pyri pitämään hyvä asento. Esimerkiksi pidä lantiosi pääsi alapuolella (siis vältä pyllistystä). Ole mahdollisimman rento, joustava ja hivenen “tahmea”. Älä testaa tekniikoiden toimivuutta, sillä se estää harjoittelun ja saattaa olla vaarallista ukelle tai nagelle. Ukena pyri pitämään katseesi ja asentosi tekniikan aikana kohti nagea. Tämä on paitsi itsepuolustuksellisesti järkevää, se myös mahdollistaa tekniikan tekemisen sujuvasti. Kuitenkin tatamille loppuasentoon tullessasi (heiton tai alasviennin lopuksi, loppuhallinnan tai -lukon aikana) käännä pää poispäin nagesta.
Muista aina taputtaa jalkaan tai lattiaan, kun haluat että tekijä lopettaa tekemisen (välittömästi)!